Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

1.          Ebu Talib Şam'a ticaret için gittiğinde 12 yaşındaki Sevgili Peygamberimiz'i de (sallallâhu aleyhi ve sellem) yanında götürüyordu. Kudüs ile Şam arasında bulu­nan Busra kentine vardıklarında manastırda bir rahip "Muhammed'i hemen memleketine götür. Çünkü bu çocuk peygamberlerin sonuncusudur. Ona hasetkâr din bilginleri zarar verebilirler."diyerek uyarmıştı. Bu rahip kimdir?

A)   Varaka îbn-i Nevfel

B)    Bahira

C)    Haris

D)   Nastura

E)    Mukavkıs

 

2.          Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) 25 yaşlarında iken Hz. Hatice'nin ticaret kervanıyla Şam yolculuğuna çıktığında Şam'da yine Busra kentinde bir başka Rahip, Meysere'ye söyle demişti:

-Vallahi de bu, bizim bekleyip durduğumuz Nebî. Ne olur O'na iyi bak ve göz-kulak ol! Ardından da, heyecanla bir ağacın altında oturmakta olan Muhammedü'l-Emîn'in yanına koşmuş; önce, ihtimamla mübarek alnından öpmüş ve ardından da, hızla ayaklarına kapanıp şunları söylemeye başlamıştı:

-Ben sehâdet ederim ki Sen, Allah'ın Tevrat'ta zikrettiği o Şahıssın.

Daha Peygamber Efendimiz'e peygamberlik gelmeden O'nun (sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğini ilan eden rahip aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Nastura

B)    Bahira

C)    Varaka İbn-i Nevfel

D)   Haris

E)    Mukavkıs

 

3.          Sekiz yaşında hür bir çocukken Kayn isimli bir kabilenin atlıları tarafından bir baskında yakalanmış ve köle olarak satılmıştı. O artık Hz. Hadice ve Peygamber Efendimiz'in saadetli hanesindeydi. Sevgili Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) onu hemen hürriyetine kavuşturmuş, babasıyla akrabalarına dönmesine izin vermişti. Ancak o bunu reddedecek ve Peygamber Efendimiz'le kalmayı tercih edecekti. Kimdi bu vefalı sahabi?

A)   Hz. Ali

B)    Zeyd îbn-i Harise

C)    Enes İbn-i Malik

D)   Cafer İbn-i Ebi Talib

E)    Meysere

 

4.          Aşağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimiz'in (sallallâhu aleyhi ve sellem) Hz. Hadice validemizden olan çocuğu değildir?

A)   Kasım

B)    Rukiye

C)    Ümmü Gülsüm

D)   İbrahim

E)    Zeynep

 

5.          İlk vahiy geldiğinde kendisinden görüş almak üzere Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile Hz. Hadice yanına gittiklerinde:

- Nefsim, yed-i kudretinde olana and olsun ki Sen, bu ümmetin Nebisi'sin. Daha önce Musa'ya gelen Nâmus gelmiş Sana. Unutma ki Sen, bu sebeple ya­lancılıkla itham edilecek, eziyet ve işkencelere maruz kalacak ve akla gelmedik düşmanlıklarla karşıla­şacaksın. Keşke ben o gün genç olsaydım, yasıyor olsaydım da, kavminin Seni çıkarıp yurdundan kova­cakları güne yetişip, o gün Sana destek verseydim, diyen ufku açık kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Zeyd İbn-i Amr

B)    Varaka İbn-i Nevfel

C)    Kuss İbn-i Saide

D)   Rahip Bahira

E)    Nastura

 

6.          "Sana müjdeler olsun! Vallahi Allah senin hak­kında hayırdan başka bir şey dilememiştir. Sana Allah'tan gelen hak ve gerçektir. Davet ettiklerin ve sana inananların ilki benim."diyerek "ilk inanan" olma şerefine nail olmuştur.

Bu kutlu kişi kimdir?

A)   Hz. Ali

B)    Hz. Zeyd İbn-i Harise

C)    Hz. Hadice

D)   Hz. Ebu Bekir

E)    Hz. Abbas

 

7. İlk Müslümanlardandır. Peygamber Efendimizin peygamberliğini kabul ettiğinde on yaşlarındadır. Kahramanlığı ve cesaretiyle meşhur bu sahabi aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Hz. Zeyd İbn-i Harise

B)    Hz. AH

C)    Hz. Ebubekir

D)   Hz. Hamza

E)    Hz. Mus’ab İbn-i Umeyr

 

8. Aşağıdakilerden hangisi ilk Müslümanlardan değildir?

A)   Hz. Hadice

B)    Hz. Osman

C)    Hz. Zeyd

D)   Hz. Ömer

E)    Hz. Ebubekir

 

9. Müslümanlar, artan eziyet ve işkencelere karşı Peygamber Efendimizden göç etmek için izin istediler. Peygamber Efendimiz bu kişilere izin verdi. Müslüman­ların bu ilk hicret yurdu aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Medine

B)    Habeşistan

C)    Mekke

D)   Küba

E)    Taif


10. Kâfirler, bir akşam, ittifak ettikleri bir mecliste ¡anarak ölümden beter bir karar aldılar. Buna göre Hz.Muhammed'i kendilerine teslim edecekleri ana kadar, Hişâm ve Abdulmuttaliboğulları ile bütün ilişkiler kesilecek; onları Mekke'den kovacak; bütün yolları kesecek onlardan kız alıp vermeyecek; yiyecek ve içecek temin edebilecekleri bütün kaynaklarını da kurutacaklardı. Onları aç ve susuz bırakmayı, böylece inandıkları dinden vazgeçirmeyi hedefliyorlardı. Üç yıl süren bu sıkıntılı yıllarda Müslümanlar çok sıkıntı çekmiş ve açlıklar mücadele etmişlerdi.

Yukarıda anlatılan acı ve sıkıntı dolu yıllara ne denir?

A)   Hüzün yılı

B)    Boykot yılları

C)    Hicret yılı

D)   İşkence yılları

E)    Mihne yılları

 

11. Bu yılda Peygamberimiz'e çok üzüntü veren olaylar yaşanmıştı. En büyük teselli kaynağı, acılarını paylaştığı eşi Hz. Hatice vefat etmişti. Ondan önce de hayatı boyunca kendisini koruyan ve destek olan amcası Ebu Talip vefat etmişti. Acı ve ızdırapla dolu bu yıla ne ad verilir?

A)   Boykot yılı

B)    Hüzün yılı

C)    Hicret yılı

D)   İşkence yılı

E)    Gam yılı

 

12. Sevgili Peygamberimiz'in (sallallahu aleyhi ve selem) bir gece Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan gökler ötesi âleme yaptığı yolculuğa ne ad verilir?

A)   Miraç

B)    Sûr

C)    Sıdretü’l Münteha

D)   Burak

E)    Seyru Sülük

 

 

1-B, 2-A, 3-B, 4-D, 5-B, 6-C, 7-B, 8-D, 9-B, 10-B, 11-B, 12-A

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi