Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

1.    Mekke'nin fethine giderken Ebu Süfyan Müslüman olmuş, akabinde yanına yaklaşan Hazrec Reisi ve Allah Resûlü'nün kıymetli dostu, sesini yükseltmiş, o güne kadar canlarını çok yakan Mekke'yi temsil eden çiçeği burnunda Müslüman Ebû Süfyân'a laf atmış; "Bugün, destan yazılacak bir gündür; bugün, Harem’in kutsallığının kalkacağı ve orada savasın helal olacağı bir gündür! Yine bugün, Kureyş'in de zillet yasayacağı gündür!" demişti. Bunun üzerine Allah Resûlü'nün insanları kazanma ve onlara iman şerbeti içirme idealine taban tabana zıt bu düşünce­den dolayı kendisini ordunun komutanlığından alıp yerine oğlunu atadığı bu sahabi kimdir?

A)    Sa’d ibn-i Ubâde

B)     Kays ibn-i Sa’d

C)    Halit ibn-i Velid

D)    Amr ibn-i As

E)     Sa’d ibn-i Ebi Vakkas

 

2.    Öteden beri ehlullahın (Allah dostalarının) Peygamber Efendimiz'in ikizi olarak gördükleri yer neresidir?

A)    Kâbe

B)     Mekke

C)    Medine

D)    Kudüs

E)     Kubbetü’s-Sahra

 

3.    Tavaf esnasında Kâbe’nin etrafında atılan her bir tura ne denir?

A)    Sa’y

B)     İhram

C)    Şavt

D)    Selamlama

E)     Hervele

 

4.  Kendisi döneminin en önemli sair ve hatibi olan, oğlu Abdullah Müslüman olduğunda kendisine olma­dık eza ve cefa çektiren, Mekke'nin fethinde Allah Resûlü'nün tevazu ve merhametinden etkilenen ve Müslüman olan Mekke'nin ileri geleni kimdir?

A)   Ebu Süfyan

B)    Süheyl ibn-i Amr

C)   Safvân ibn-i Ümeyye

D)   İkrime

E)    Ebu Cehil

5.  Peygamberimizin amcası olan Ebu Leheb'in ço­cuklarından olup Mekkelilerin vaatlerine kanarak yıllar önce Resûlullah'ın kızlarından birini boşayıp, yüzüstü bırakan, fakat Mekke'nin fethinden sonra Allah Resûlü'nün şefkat kanatları arasında imanı tadıp Müslüman olan, bu dakikadan itibaren hızlı bir mesafe alıp, birkaç gün sonra yaşanacak olan Huneyn'in en çetin dönemlerinde, yerinde kalıp sebat eden seksen civarındaki insandan ikisi olan bu sahabiler aşağıdakilerden hangisidir?

A)   Utbe ve Muattıb

B)    Haris ve Hişam

C)   İkrime ve Süheyl

D)   Safvân ve Ümeyye

E)    Utbe ve İkrime

 

6.   Bedir'de iki oğlu ve evlatlığı Hanzala öldürül­müştü. Allah Resûlü'ne ve evlatlarını öldüren Hz. Hamza'ya kinle bilenmiş ve kendisini Uhud'da öl­dürtmüş ve kalbini/ciğerlerini dişleriyle parçalamıştı. Daha sonradan her fırsatı Müslümanların aley­hinde değerlendirmiş ve her türlü şenaatin içinde bulunmuştu. Mekke'nin fethinde kocası Ebu Süfyan Müslüman olmuş ve kendisi de Allah Resûlü'nün buzdan dağları eriten şefkat güneşiyle erimiş ve iman şerbetinden içmişti. Bu son demin kutluların­dan olan hanım sahabi kimdir?

A)   Ümmü Cemil

B)    Ebû Cehil’in kızı Cüveyriye

C)   Hind bint-i Utbe

D)   Fertâne

E)    Emebe

 

7.    Yermük savaşında Müslümanlar kiminle savaştı?

A) Bizans

B)   Safeviler

C)   Mekkeliler

D) Beni Kaynuka kabilesi

E)   Beni Kurayza kabilesi

 

8.    Aşağıdakilerden hangisi isledikleri cinayetlerin cezası nazara alınarak Mekke'nin fethi esnasında haklarında ölüm kararı çıkartılan ve infaz edilenler­den biridir?

A) Hind bint-i Utbe

B)   Fertâne

C)   Emebe

D) Sare Mevlâ Amr

E)   Ebû Cehil’in kızı Cüveyriye

 

9.    İlk günden bu yana, babası Ebu Cehil'in başını çektiği her türlü şirretliğe, daha sonra da kendisinin yürüttüğü akla hayale gelmez kötülüklere rağmen eşi Ümmü Hakem'in Müslüman olup, Müslüman olduktan sonra Allah Resulü'ne gidip kendisi için eman talebi üzerine Allah Resûlü'nün kendisine eman verdiği ve eşinin ta Yemen'lere gidip kendisini bulup getirdiği ve bu vesileyle Müslüman olan Beni Mahzûn kabilesinin lideri sahabi kimdir?

A) Ebu Süfyan

B)   Süheyl ibn-i Amr

C)   İkrime

D) Haris ibn-i Hişam

E)   Saffan ibn-i Ümeyye

 

10.   Mekke'nin fethi sonrasında Müslüman olan ve "Allah'a yemin olsun ki bugüne kadar Allah yolundan insanları alıkoymak için harcadığım malımın iki katını bundan böyle Allah yolunda harcayacağım ve Allah yolunun yolcularına karşı çıkıp da ortaya koyduğum gayretin iki mislini de yine Allah yolunda sarf edeceğim! Ömrüm olduğu sürece de kendimi Allah yoluna adayıp koşturacak ve böylelikle kendimi affettirmek için gayret sarf edeceğim!" diyen sahabi kimdir?

A)   Ebu Süfyan

B)    Süheyl ibn-i Amr

C)   İkrime

D)   Haris ibn-i Hişam

E)    Saffan ibn-i Ümeyye

 

11.   Müslüman olmadan önce azılı birer İslam düşma­nı olan ve Mekkeliler adına Müslümanlara türlü türlü eziyetler eden, Mekke'nin fethi ile Müslüman olan ve geriye kalan hayatlarını İslam için tüketmeye ahdet­miş, Yermük Muharebesi'nde yaralanmış ve bir matara suyu 'önce kardeşim' diyerek içme sırasını yanındakine bırakan, su kendilerine gelmeden de ruhlarını Rahman'a teslim eden sahabiler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A)   İkrime

B)    Haris ibn-i Hişam

C)   Ayyâş ibn-i Ebî Rebîa

D)   Süheyl ibn-i Amr

E)    Mus’ab ibn-i Umeyr

 

12.   Mekke'nin fethinden önce fethe giden süreci başla­tan olay olan Huzâa kabilesinden öldürülen 23 kişinin diyetini fetih sonrası ödemeyi üstüne alan kişi kimdir?

A)   İkrime

B)    Haris ibn-i Hişam

C)   Ayyâş ibn-i Ebî Rebîa

D)   Süheyl ibn-i Amr

E)    Allah Resûlü (sallallalu aleyhi Ve sellem)



1-A, 2-A, 3-C, 4-B, 5-A, 6-C, 7-A, 8-C, 9-C, 10-C, 11-E, 12-E

SON EKLENENLER

Üye Girişi