Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

1.    Bedir günü Cebrail (as) Allah Resulü'ne kimin suretinde gelmişti?

A)     Mus’ab İbn-i Umeyr

B)      Hz. Ali

C)      Hz. Osman

D)     Dihyetü’l-Kelbî

E)      Sa’d İbn-i Ebî Hubeyş

 

2.    'Ashâb-ı Kalîb'ne demektir?

A)   Bedir’de öldürülüp Allah Resulü tarafından kurda kuşa yem olmasınlar diye bir çukur kazdırıp gömdür­düğü müşriklere verilen isimdir.

B)    Cahiliye insanlarının savaş sonunda öldürdükleri düşmanlarının kulak, burun vs. gibi uzuvlarım kesme­lerine verilen isimdir.

C)   Mekke’yi yöneten heyete verilen bir isimdir.

D)   Müşriklerin kendi aralarında savaş için hazırladıkları ve törenle savaşa uğurladıkları ekibe verilen isimdir.

E)   Bir mağaraya sığınan ve yaklaşık üç yüz yıl yaşayan gençlere verilen isimdir.

 

3.    Esirlerini geri alabilmek için Medine'ye gelen ve Allah Resulü'ne bedevice bir tavır takınarak zor günler yaşatan, buna rağmen Allah Resûlü'nün onlarla uzun uzadıya oturup konuşması ve her şeye rağmen esirlerini de onlara geri vermesi neticesinde o gün, O'nun bu civanmertliğini gören başta Akra'İbn-i Habis olmak üzere Müslüman olan heyet aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Benî Temîm

B)      Benî Kurayza

C)      Benî Kaynuka

D)     Havazin

E)       Beni Haşim

 

4.    Benî Mustalık Gazvesi sonrasında, esirler arasında bulunan ve gerçek adı Berre olup, Müslüman olunca Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) onunla evlenip adını değiştirdiği annemiz aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Ümmü Habibe

B)      Zeyneb Binti Cahş

C)      Cüveyriye Binti Hâris

D)     Safiyye Binti Hüveylid

E)      Ümmü Seleme

 

5.    Neredeyse hareket eden her canlıyı yanına alarak büyük bir orduyla saldırıya geçen ve mağlup olan Huneyn Kabilesi'nin reisi ve komutanı aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Mâlik İbn-i Avf

B)      Sümâme İbn-i Üsâl

C)      Hâtem-i Tâî

D)     Hâris İbn-i Ebî Dırâr

E)      Akra’ İbn-i Hâbis

 

6.    Mekke'de kabileden birisiyle akraba olan bir in­san, hitap ettiği kabile nüfusunun bütünüyle akraba oluyordu! Bundan böyle "aileden birisi" muamelesi görüyor ve kabilenin bütün fertleri, kültür olarak ha­yata yerleşen bu kurala riayet ediyordu!? Buna göre çaldığı her kapının yüzüne kapandığı bir dönemde Mekke ve benzeri yerlerdeki müşriklerin bu kenetlen­miş hâlini çözme istikametinde Allah Resûlü aşağıdakilerin hangisini yapmıştır?

A)     Kabile reisleriyle anlaşmaya çalışarak baskıyı azaltma­ya çalışmıştır.

B)      Önde gelen kabile reislerinin veya kabile mensuplarının kızları ile evlenmiştir.

C)      Kabileler arası savaşı teşvik etmiştir.

D)     Kendi kabilesinin dışından birisi ile evlenmeyi yasak­lamıştır.

E)      Akraba evliliğini yasaklamıştır.

 

7.    Ebu Süfyan, Mekkelilerle gerilimin doruk noktaya geldiği demlerde, Müslümanlara karşı "şahin" kesilmiş, Resûlullah'ın (sas) hayatını ortadan kaldırabilmek için akla hayale gelmedik planlar yapmış, Medine'ye kiralık katil bile göndermiş, Uhud'daki vahşetin altına imza atıp Hendek'te de kumandanlık yapmış, kendisi katılamasa da Bedir'de Hanzala ve Âmir adında iki oğlu savaşmış ve ölmüş, diğer oğlu Âmir de esir alınmış, Başta Ebû Cehil olmak üzere lider kadrosunun tamamı Bedir'de ölünce o, Bedir sonrasının Mekke'sinde tartışmasız lider konumun­da kalmıştı. Böyle önemli bir isim olan Ebu Süfyan'ın bu durumunu ıslah için Peygamberimiz onun kız kardeşi ile evlenmiştir. Peygamberimiz'in kendisi ile evlendiği Ebu Süfyan'ın kız kardeşi aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Zeyneb Binti Cahş

B)      Hz. Safiyye

C)      Ümmü Habibe

D)     Hz. Aişe

E)      Ümmü Seleme

 

8.     En zor günlerinde Mekke'den ülkesine hicret eden ilk Müslümanlara ülkesinde sahip çıkıp iyi davranan Habeşistan kralı kimdir?

A)     Necaşi

B)      Bahira

C)      Müseyleme

D)     Ebrehe

E)      Heraklius

 

9.     Bedir sonrasında olduğu gibi Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem), nezaket kesbeden ilişkileri tamire Hayber'de başlamış ve her iki tarafın da hiç tahmin etmediği bir adım atmış, en problemli adam olan Huyayy İbn-i Ahtab'ın kızıyla evlenmiştir! Şüphesiz ki bu evlilik, iki yönlü bir operasyondur; yaşadığı her türlü olumsuz­luğu yine sinesine gömen Allah Resûlü (sallâllahu aleyhi ve sellem), sırf Yahudi olduğu için kimseyle düşmanlık yapılamayacağını Müslümanlara fiilen göstermiş hem de sinesindeki enginliği göstererek Yahudilere, kapısının so­nuna kadar açık olduğunu ilan etmiştir. Allah Resûlü'nün evlendiği bu annemiz aşağıdakilerden hangisidir?

A)     Hz. Zeynep Validemiz

B)      Ümmü Habibe Validemiz

C)      Ümmü Seleme Validemiz

D)     Hz. Cüveyriye Validemiz

E)      Hz. Safiyye Validemiz

 

10.   Zamanında her bir kadının kendisi ile evlenmek için can attığı Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), sürekli canını yakan Ebû Süfyân ve Huyayy İbn-i Ahtab gibi iki problemli insanın üstelik dul olan kızlarıyla niye evlenmiştir?

A)    Validelerimizi beğenip sevdiği için

B)     Onlarla artıp durmakta olan problemlere akrabalık bağı ile bir yerde “dur” diyebilmek için

C)    Babalarının şeref ve şöhretini üstüne almak için

D)    Onları birbirine düşürmek için

E)     Onları birbirinden ayırmak için

 

11.   Benî Mustalık lideri Haris İbn-i Ebî Dırâr, etrafta ne kadar tanıdığı varsa toplamış Medine'ye saldırı hazırlıkları yaparken, durumu tetkik ettiren Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), henüz şehre saldırmadan hareket edip onu da mağlup etmişti. Bu mağlubiyet sonrasında elde edilen esirler arasında, Hâris'in kızı Cü­veyriye annemiz de vardı. Aşağıdakilerden hangisi Allah Resûlü'nün Cüveyriye Validemiz'le evliliğinin sonuçların­dan değildir?

A)    Beni Mustalık Kabilesi Müslüman oldu

B)     Yıllardır Müslümanlara yaptıkları düşmanlıklar akrabalık bağı ile bitti

C)    Efendimiz’in bazı eşleri Hz. Cüveyriye Validemiz’i kabul­lenmek istemediklerinden Efendimiz’in hanesinde huzursuz­luklar baş gösterdi

D)    Savaş sonrasında Allah Resûlü’nün akrabalarına esir mua­melesi yapılmaz denilerek bütün esirler serbest bırakıldı

E)     Hz. Cüveyriye Validemiz de esaretten kurtularak Efendimiz’in hanesinin şerefli bir üyesi oldu.

 

12.   Aşağıdakilerden hangisi Efendimiz'in akrabalık bağlarını kullanarak insanların Allah'a iman ve hak din olan İslam'a tabi olmalarına vesile olmak için kendisi ile evlendiği annelerimiz arasında sayılmaz?

A)      Hz. Hatice Validemiz

B)       Safiyye Validemiz

C)       Cüveyriye Validemiz

D)      Ümmü Habibe Validemiz

E)       Meymune Validemiz

 

 

1-D, 2-A, 3-A, 4-C, 5-A, 6-B, 7-C, 8-A, 9-E, 10-B, 11-C, 12-A

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi