Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

BATI ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT EDEBİYATI

TEST 2

 

1.Konusunu bir paşanın oğlu ile bir cariyenin aşk macerasından almıştır. Artık kapanmak üzere olan bir devrin, cariyeli, köleli büyük konak hayatının Türk romanındaki en başarılı örneğidir. Yazar, bu hayatın içinde yaşadığı için, gerek kahramanlarının ve gerekse olayın anlatılışında, kendi gözlemlerinden bol bol faydalanmıştır. Babasının kırk cariyeli konağı, hayatları bile kendilerinin olmayan bu insanların en iyi eğitim gördükleri yerlerdendi. Nitekim romanın kahramanı Dilber bu konakta piyano, Fransızca öğrenmiştir. 
Bu parçada sözü edilen eser aşağıdakilerden hangisidir? 
A)İntibah    B) Araba Sevdası    C) Sergüzeşt    D) Zehra    E)Cezmi

2. I. Nabizade Nazım’ın Karabibik ve Zehra adlı yapıtları duygusal niteliklerden çok gerçekçi nitelik taşıyan eserlerdir. 
II. Tanzimat edebiyatı tiyatrosunda aile, gelenek, görenek, vatan ve benzeri konular işlenir. İçerik, toplumsal sorunlardan kaynaklanır. 
III. Ortaoyunu, şehir meydanlarında ya da kendileri için hazırlanan yerlerde Pişekar, Kavuklu, Zenne gibi sabit tiplerle oynanan güldürü amaçlı seyirlik oyundur. 
IV. Tanzimat edebiyatı, düzyazıyı şiirden daha etkili bir tür haline getirmiştir. Bu dönemde süsten, özentiden uzak, halkın okuması, bilgilenmesi amacıyla eserler ortaya konulmuştur. 
V. Tanzimat döneminin büyük sanatçılarından olan Recaizade Mahmut Ekrem, Şemsettin Sami ile sanat hakkında giriştiği sert tartışmalardan dolayı yeni sanatın karşısında olmuştur. 
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı yapılmıştır? 
A) I         B) II                 C) III                D) IV              E) V

 

3.Batılıların “satir” dedikleri mizah yolu ile hiciv tarzının ilk örneğini yine Tanzimat devrinde ------- verir. Sadrazam Ali Paşa’nın 1868’daki Girit ayaklanmasında devlet otoritesini küçük düşürücü hareketlerini büyük bir siyasi başarı, bir zafer şeklinde vasıflandırdığı, Ali Paşa’yı zarif nüktelerle göklere çıkararak, çok ağır bir şekilde hicvettiği eseri -------- kendi tarzında yalnız Tanzimat devrinin değil bütün Türk mizah ve hiciv edebiyatının en başarılı eserlerindendir. 
Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir? 
A) Ziya Paşa - Zafername 
B) Namık Kemal - Takip 
C) Recaizade Mahmut Ekrem - Takdir-i Elhan 
D) Ziya Paşa - Harabat 
E) Muallim Naci - Demdeme 

4. Namık Kemal ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
A) Sanatçı, eserlerinde çoğunlukla toplumsal konuları; vatan, millet, hürriyet kavramlarını işlemiştir. 
B) İlk şiirlerinde biçim eski, öz eski; sonrakilerde biçim eski, öz yeni; daha sonrakilerde ise biçim yeni, öz de yenidir. 
C) Halkın kullandığı kelimeleri benimsemek, dili külfetli sanatların baskısından kurtarmak gayesindedir. 
D) Şiir, makale, tarih, eleştiri, biyografi, roman, tiyatro türlerinde eserler vermiş; bunları toplumun uyanıp gelişmesi için araç olarak kullanmıştır. 
E) Sanatçı, büyük okur kitlesini kazanmayı bilmiş, popüler ansiklopedik bir yazardır. Yazdıklarının sanatla, kalıcılıkla pek ilgisi olmadığını bile bile, halkı aydınlatmak, çoğunluğa ansiklopedik bilgiler öğretmek gayesindedir.

 

5. Edebiyatımızda, ilk defa halk kaynaklarından yararlanır. Dil, folklor araştırmaları yapar. Eski nazım biçimlerine yeni bir öz, mazmunlu deyişler yerine konuşma diline giren bir Türkçe yerleştirir. Yeni Türk şiirinin öncüsü odur. Türk şiirini söz oyunlarından kurtarır, şiirimize konuşma dilini getirir. Şiirde ilk anlam bütünlüğü onunla başlar. Batı anlayışıyla yazdığı bütün şiirlerinde beyitlerin başlı başına güzel olmalarıyla yetinmemiş, Divan edebiyatındaki “parça güzelliğine karşı “konu birliği” görüşünü savunmuştur. Tanzimat şiirinin en sağlam mısra yapıcısı, bugünkü şiirimizin yolunu açan odur. Batı’dan çevirdiği şiirlerini Tercüme-i Manzume adlı eserinde toplamıştır. 
Yukarıdaki parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Ziya Paşa                            B) Namık Kemal

C) Samipaşazade Sezai            D) Şinasi                      E) Recaizade Mahmut Ekrem 

6. Aşağıdaki yazar - eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? 
A) Avrupa’da Bir Cevelan - Ziya Paşa 
B) Takip - Namık Kemal 
C) Takdir-i Elhan - Recaizacle Mahmut Ekrem 
D) Duhter-i Hindu - Abdülhak Hamit Tarhan 
E) Müntehebat-ı Eş’ar - Şinasi 

7. Edebiyatımıza en başarılı ilk küçük hikâyeyi getiren; romancılığımızı, Realizm’e yönelten bir yazardır. Sanatıyla, yaşadığı dönemin pek ötesine geçememekle beraber “Sergüzeşt” adlı romanıyla gerçekçiliğimizin öncülerinden sayılmıştır. Hikâyelerinde, romanından daha kuvvetli bir teknik vardır. Hiç, Düğün, Kediler, Pandomima gibi tanınmış hikâyelerinin yer aldığı hikâye kitabı Küçük Şeyler adını taşımaktadır. 
Bu parçada kendisinden söz edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Şemsettin Sami

B) Samipaşazade Sezai

C) Ahmet Vefik Paşa 
D) Ahmet Mithat Efendi 
E) Recaizade Mahmut Ekrem

 

8. ----, asıl başarısını hikâye ve romanda göstermiştir. Türk hikâyesini, Realizm’e doğru götürmekle kalmaz; edebiyatımızda ilk köy romanını yazar. Tanzimat’ın en bilinçli realist - natüralist eseri olan Karabibik’i yazmıştır. Eserlerinde; kahramanları durumlarına, yaradılışlarına uygun tarzda konuşturan hareketli, canlı, sade bir dil kullanmıştır. 
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Nabizade Nazım 
B) Şemsettin Sami 
C) Namık Kemal

D) Ziya Paşa

E) Muallim Naci

 

9. Ahmet Mithat Efendi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 
A) Eserlerinde olmayacak durumlara, olağanüstü olaylara, her zaman rastlanabilecek tiplere çok yer vermiştir. 
B) Okuyucunun bilgisini genişletmek amacıyla sık sık konu dışına çıkıp ansiklopedik bilgiler vererek konuyu dağıtır. 
C) İstanbul halkının konuştuğu dili, hiçbir özentiye kapılmadan, sohbet havası, içinde verir. 
D) Edebiyatımızın kalem şampiyonu ünvanını hak edecek kadar çok eser vermiştir. 
E) Eserlerinde içinden geldiği dar gelirli insanların hayatını realist bir anlayışla betimlemiştir. 

10. -------biçimde eskiye bağlı kalmasına rağmen özde yeni bir niteliğe yöneldi. Aşk, şarap, zevk temalarını işleyen gazel, terkib-i bend, terci-i bend gibi eski nazım şekillerini toplumu uyandıran, duyguları düşünceleri aydınlatan birer araç haline getirdi. Zıtlıklar, çelişmeler içinde olmakla beraber, Şinasi ile başlayan yeni sanat ve dil görüşlerine bağlı kalmaya çalıştı. Nesri de şiiri gibi, sağlam yapılı, zamanına göre oldukça sadedir. Hiç roman yazmamış olan sanatçı hiciv yazılarıyla da ünlüdür. 
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki sanatçılardan hangisi getirilmelidir? 
A) Namık Kemal                       B) Nabizade Nazım

C) Muallim Naci                       D) Ziya Paşa                E) Şinasi

 

CEVAP ANAHTARI:

1.C        2.E       3.A       4.E       5.D       6.A       7.B       8.A       9.E       10.D

SON EKLENENLER

Üye Girişi