Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

İLÂN VE REKLÂM

İlân ve reklâm, günümüzün modem dünyasında isimlerinden çok sık söz edilen kompozisyon türleridir. Resmî veya özel kuruluşların personel, malzeme v.b. ihtiyaçlarını karşılamak, için gazete, dergi; radyo ve televiz­yon gibi kitle haberleşme araçları ile yaptıkları duyurulara ilân; firmala­rın ürettikleri malı pazarlamak veya gösterdikleri kolaylıkları duyurmak İçin duvar afişleri, radyo, televizyon, dergi ve gazete gibi kitle haberleş­me araçları ile yaptıkları duyurulara ise reklâm denir.

İLÂN:

Devletin yaptığı ilânlara resmî ilân, kişilerin kendi iş ve durumlarıyla ilgili İlânlarına özel ilân denir. Her iki tür ilânda da duyurulan konunun ay­rıntıları, kısa açık ve kesin bir biçimde ortaya konulur. Meselâ, bir res­veya özel kurumun personel ihtiyacı varsa, bu konuda yapılacak ilân­da, alınacak kişilerdeki vasıflar hiç bir yoruma yer bırakmayacak biçim­de, açıkça belirtilmelidir. İlânlarda belirtilen hususların, yürürlükteki ka­nun ve yönetmeliklere aykırı hükümler taşımaması gerekir.

REKLÂM:

Reklâmlar, üretilen bir malı müşteriye tanıtmak ve beğen­dirmek veya gösterilen kolaylıkları duyurmak için, söz, yazı veya resimle yapılan duyurulardır.

Üretilen malların sürümünü sağlamak amacı ile hazırlanan reklâmlar­da, kişinin dikkatini çekmek için orijinal buluşlara yer vermelidir. Halk zevkini bilmeli, halkın hoşlanarak kullandığı kelime ve deyimlerden ya­rarlanmalıdır. Mümkün olduğu kadar akılda kalabilecek, slogan niteliğim de, kısa söz ve fikirler kullanmalıdır. Özellikle son yıllarda, televizyonun toplum hayatımızda önemli bir etkiye sahip olduğunu gören reklâmcılar, çizgi film ve sinema tekniğinden yararlanarak canlı reklâmlar üretmeye başladılar. Bunu yaparken, halkın sevdiği masal, fıkra ve tarih kahraman­ları ile film, ses ve söz sanatçılarından yararlanmaktadırlar. Meselâ;

«film sanatçısı A saçlarını X şampuanları ile canlı tutar», «futbolcu B de bankamızın zengin imkânlarından yararlanıyor» gibi.

Reklâmlar bir malın, diğer benzerlerinden üstün olduğunu veya diğerlerinin sahip olmadığı niteliklere sahip olduğunu veya diğerlerinin sahip olmadığı niteliklere sahip olduğunu göstererek müşterileri etkiler. Yalnız bu yapılırken «an üstün», «en gerçek», «en tatlı» <<en tanınmış» gibi kalıplaşmış sözler kullanılmamalıdır, çünkü fazla etkili olmaz. Bunun için yerine göre, halkın hafızasında kısa zamanda yer edecek tasvir özelliği kuvvetli bir kelimeden yararlanılır veya bir benzetmeye başvurulur.

SON EKLENENLER

Üye Girişi