Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

Cahit Sıtkı Tarancı “Dante gibi ortasındayız ömrün” diye bahseder Dante’den. İtalyan edebiyatının en önemli şairidir Dante ve bana göre büyük bir hü­manisttir. Bir felsefeci ve ilahiyatçı olan Dante, aynı zamanda Rönesansı hazırlayan sanatçılardan biri olarak ve ardında dünyaca tanınmış bir eser bırakarak toprak altındaki âlemine çekilip gitmiştir.

Bu parçada sözü edilen Dante’nin meşhur ese­ri hangisidir?

İlahi Komedya

 

 

XVII. yüzyıl edebiyatçılarındandır. Öykü, roman, şiir ve tiyatro türlerinde eserler vermiştir. “Don Kişot” adlı eseri dünya edebiyatının en önemli eser­lerinden biridir.

Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

Cervantes

 

XX. yüzyıl Amerikan edebiyatının önemli temsilcilerindendir. “Gazap Üzümleri, Fareler ve İnsanlar” önemli eserleridir. Eserlerini realizm ve natüralizmin etkisinde kaleme almıştır.

Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

John Steinbeck

 

Hikâye, tarihi yolculuğunu yaparken realizm döne­minde önemli bir tür olarak benliğini oluşturmuş­tur. Bu dönemde, klasik hikâye ve modern hikâye diye ikiye ayrılmıştır. Bu ayrımın klasik hikâyedeki en önemli temsilcisi …………., modern hikâyedeki en önemli temsilcisi ise ………….. olarak edebiyat tarihine geçmiştir.

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla ne  getirilmelidir?

Maupassant - Çehov

 

XX. yüzyıl çağdaş Alman edebiyatı yazarlarından­dır. Öykü, roman, radyo oyunu, deneme ve senar­yo yazarıdır. İkinci Dünya Savaşı’na katılmıştır. Ba­basız Evler ve O Hiçbir Şey Demedi eserlerinden bazılarıdır.

Yukarıda tanıtılan yazar kimdir?

Heinrich Böll

 

Natüralist akıma bağlıdır. Küçük öykü türünün en önemli sanatçılarından olup öykülerinde olay öğe­sine büyük önem vermiş ve öyküye kendi tarzını kazandırmıştır. Edebiyatımızda ondan etkilenen sanatçılardan bazıları; Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin ve Ömer Seyfettin’dir.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Guy de Maupassant

 

Sembolizm akımı ortaya çıkmadan onun haber­cisi olmuştur. Şiirlerinde anlamın kapalı olması­na ve kusursuzluğa büyük önem vermiştir. Victor Hugo, onun için “şiire yeni bir ürperti getiren şair” demiştir. En önemli eseri bir şiir kitabı olan “Kötü­lük Çiçekleredir.

Yukarıda sözü edilen şair kimdir?

Baudelaire

 

Victoria döneminin en büyük yazarı kabul edilen İngiliz romancı, eserlerinde sanayi devrimi sırasın­da geniş kitlelerin çektiği acıları ve yoksulluğu ger­çekçi bir dille aktarmıştır. 1812-1870 yılları arasın­da yaşayan sanatçı, en başarılı romanlarından biri olan “Büyük Umutlar”da gerek bireylerin zaaf ve başarısızlıkları gerekse çağın değerleri üzerinde durmuş, büyük umutların boşa çıkışını işlemiştir.

Yukarıda sözü edilen İngiliz romancı kimdir?

Cacharles Dickens

 

Şiir, tiyatro, roman gibi türlerde birçok eser veren sanatçı; Alman edebiyatının olduğu kadar dünya edebiyatının da tanınmış isimlerindendir. Sanat hayatının ilk devresinde “coşkunluk” diye anılan romantizm akımının başında bulunmuş, İtalya’yı gezdikten sonra sade ve saf bir edebiyat çığrına dönmüştür. Şiirlerine örnek olarak “Roma Elejileri”, romanlarına örnek olarak “Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları” gösterilebilir.

Yukarıda sözü edilen edebiyatçı kimdir?

J. Wolfgang Goethe

 

Rus edebiyatının en önde gelen hikâyecisidir. İnce ayrıntılara dayanan kısa hikâye türünün en büyük yazarlarından biri kabul edilir. Oyunlarında devrim öncesi umutsuz bir atmosfer içinde yaşayan soy­luların ve aydınların iç dünyasını başarıyla sergiler. Vanya Dayı, Üç Kız Kardeş, Martı ve Vişne Bahçe­si en önemli eserleridir.

Bu parçada tanıtılan yazar, kimdir?

Çehov

 

Yasak bir aşkın, insanı ne kadar kötü bir sona gö­türebileceğini anlatan romantik tarzda yazılmış bir eserdir. Roman-mektup tarzında yazılmıştır. Genç, arkadaşının nişanlısına âşık olmuş fakat içinden çı­kılmaz bir duruma düşmüştür. Aşkına karşılık bula­mayan genç, kurtuluş yolu olarak intiharı seçmiştir.

Bu parçada sözü edilen eser ve yazarı kimdir/nedir?

Genç Werther’in Acıları- Goethe

 

Üzerinde on yıla yakın bir süre çalıştığı “Savaş ve Barış”ı, 1869 yılında yayımladı. Romanda Rus toplumunun 1805-1820 yılları arasındaki yaşamını iş­ledi. Yüzlerce kahramanın yer aldığı bu dev boyut­lu romanda yazar, ruh bilimsel çözümleme usta­sı, sanatçı ve filozof olarak gücünün doruğundadır. Anna Karanina, Diriliş, İvan İlyiç’in Ölümü ya­zarın diğer yapıtları olarak yazın dünyasında yeri­ni almıştır.

Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?

Tolstoy

 

İspanyol edebiyatının en ünlülerindendir. Modern romanın kurucusu olarak tanınmıştır. Para kazan­mak için asker olur. İnebahtı Deniz Savaşı’ndan sonra Türklere esir düşer ve hapse atılır. İspanya’ya döndükten sonra yazdığı "Don Kişot" adlı romanıy­la dünyaca meşhur olmuştur.

Yukarıda tanıtılan İspanyol sanatçı kimdir?

Cervantes

 

1827’de yayımladığı ………. dramının ön sözünde yeni bir edebiyat akımının ilkelerini ortaya koymuş ve bu akım romantizm adını almıştır. ……………. bu eseriyle romantizm akımının kurucusu sayılmaktadır.

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla hangileri getirilmelidir?

Cromvvell - Victor Hugo

 

 

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarındandır. Her türlü yapmacıklıktan uzak, sade bir üslubu vardır. Eserlerindeki olaylar ve kahramanlar gerçe­ğe yakındır. Otuz altı yaşındayken Harp ve Sulh’u yazmaya başlar ve altı yılda bitirir. Anna Karanina, Yaşayan Ölü, İvan İlyiç’in Ölümü eserlerinden bir­kaçıdır.

Bu paragrafta sözü edilen yazar kimdir?

Tolstoy

 

Fransız edebiyatının önde gelen yazarlarındandır. Eserlerinde XIX. yüzyıl Fransız toplumunun özellik­lerini yansıtır. Bu yazar, romantizmin en güçlü dö­neminde yaşamasına rağmen eserlerinde realist özellikler görülür. Eserlerinin dili sade ve açıktır. En önemli kitaplarından olan Kırmızı ve Siyah konusu'nu gerçek bir olaydan alır.

Bu paragrafta tanıtılan yazar kimdir?

Stendhal

 

XIX. yüzyıl Fransız edebiyatının önemli sanatçılarındandır. Önceleri romantizm akımına uygun eserler yazmış, sonra eserlerinde hem romantizm hem realizmin özelliklerine yer vermiştir. Son dö­nem eserlerinde tamamen realisttir. Öykü, roman, anı, gezi türlerinde yazmıştır. Psikolojik roman çı­ğırını açarak ruhsal çözümlemelere yer vermiştir. "İtalyan Hikâyeleri" ve "Parma Manastırı" romanla­rından ikisidir.

Burada sözü edilen sanatçı kimdir?

Stendhal

 

Komedya ve dram türünde başarılı eserler vermiş­tir. Eserlerinde nazımla nesir iç içedir. İnsanoğlu­nun zayıf ve güçlü yönlerini büyük bir incelikle işle­miştir. Hamlet, Kral Lear, Venedik Taciri, Yanlışlıklar Komedyası eserlerinden bazılarıdır.

Yukarıda bahsedilen İngiliz yazar kimdir?

Shakespeare

 

Fransız romantizminin en ünlü sanatçılarından bi­ridir. Roman, tiyatro, şiir türlerinde eserler vermiş­tir. "Cromwell" adlı dramın ön sözünde, romantiz­min kurallarını belirtmiştir.

Bu parçada sözü edilen yazar kimdir?

V. Hugo

 

Fransız filozofu ve deneme yazarıdır. Hümaniz­mi savunur. Descartes’in akılcı felsefesinden etki­lenmiştir. Bireyin özgürlüğünü adeta kutsal sayar! Ona göre çağdaş dünya düzeni bireyin özgürlü­ğünü ortadan kaldırmamalıdır. Şiir, roman, deneme, tiyatro ve sohbet türlerinde eserler vermiştir.

Yukarıda özellikleri verilen Fransız yazar kimdir?

 E. Alain

 

Stendhal’ın, dünya klasikleri arasında yer alan bu eserinin konusu ismini ordunun ve rahiplerin giy­si renklerinden alır. Hikâye, kral X. Charles’ın tahta oturduğu 1820’lerde geçer. Bu kitap, Julian Sorel isimli yükselme tutkusuyla dolu ve akıllı bir gencin hayatı üzerinden dönemin Fransa’sının bütün ke­simlerine yönelik bir eleştirisidir aslında. Ne yazık ki bu roman da başkahramanına nihai mutluluğu tattırmayacak ve onun başını alacaktır.

Yukarıda tanıtılan roman han­gisidir?

Kırmızı ve Siyah

 

 

Yazdığı küçük oyunlarla genç yaşta ünlenen sa­natçı daha sonra yayımladığı öykü ve romanlarıy­la İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından biri olmuştur. Eserlerinde XIX. yüzyıl İngiltere’sinin bir­çok sorununu işlemiştir. Geleceği önceden gör­mesiyle dikkat çeken sanatçı, Victoria dönemi gerçekliğinin en önemli sanatçısıdır. Oliver Twist önemli eserlerindendir.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Charles Dickens

 

Önceleri takma adla gülmece türünde öyküler ya­zan sanatçı, daha sonra toplumsal eleştiri içeren öyküler yazmıştır. Kısa ve özlü dili, kullandığı sem­bolist öğelerle durum ve kesit öyküsünün yaratı­cısı olmuştur. Olgunluk döneminde oyuna da yö­nelen sanatçı, bu alanda da kendi biçimini oluş­turmuştur. Günlük, sıradan olayları iç çatışmalar­la sunmuştur.

Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

Anton Çehov

 

Dünyanın en büyük komedya yazarı olan, klasizmin etkisinde yapıtlar veren; “Gülünç Kibar­lar” ve “Cimri” gibi eserleri olan yazar kimdir?

Moliere

 

Alman romantizminin büyük temsilcilerindendir. Milli ruh, ahlâk ve töreyi canlandıran yazıları, şiir­leri ve dramları ile dikkati çekmiştir. Goethe ile bir­likte Alman milli edebiyatının kurucularından sayı­lır. “Haydutlar, Wilhelm Teli” dramları arasındadır.

Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?

Schiller

 

………. XVIII. yüzyılın en büyük yazarı ve düşünürü­dür. Fransız devrimini hazırlamış, edebiyatta ro­mantizm akımının yolunu açmıştır. En önemli eser­leri’ Toplum; Sözleşmesi, Emile, İtiraflar’dır.

Yukarıdaki parçada boş bırakılan yere kim  getirilmelidir?

J.J. Rousseau

 

Bir doktorun oğlu olan yazar, Birinci Dünya Savaşı’nda Kızılhaç’ın sağlık yardım koluna gönül­lü yazılarak İtalyan Cephesi’ne gitmiş, ağır yara­lanmış, Amerika’ya dönünce gazetecilik yapmış­tır. Modern Amerikan edebiyatının en önemli isim­lerinden sayılan yazar 1954’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştır. Yazarın başlıca romanları şun­lardır: Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, İhtiyar Adam ve Deniz.

Bu paragrafta sözü edilen yazar kimdir?

Ernest Hemingway

 

Gezi, otobiyografi, hikâye ve roman türlerinde çe­şitli eserler vermiş olan yazar, Amerikan yazarları arasında en büyük mizahçı olarak kabul edilmek­tedir. Kişileri, olayları ve manzaraları canlandırmakta çok üstün bir başarı gösteren yazarın önemli eser­leri: Tom Sawyer’in Maceraları, Missisippi’de Ha­yat, Huckleberry Finn’in Maceraları’dır.

Bu paragrafta sözü edilen Amerikalı yazar kimdir?

Mark Twain

 

Norveç edebiyatının ünlü piyes yazarı olan sanatçı Avrupa’da modern tiyatronun kurucularından s£ yılmaktadır. Dramları, klasik tiyatro eserlerinde ol­duğu gibi sade, süssüz ve sağlam yapılıdır. Özgür­lük, aile, ahlâk gibi çeşitli toplum sorunları üzerin­de birtakım haşin dramlar yazmıştır.  En ünlü eseri üç perdelik “Nora” isimli dramdır

Bu paragrafta sözü edilen yazar kimdir?

Henrik İbsen

 

Yazar “Dönüşüm” adlı eserinde Gregor Samsa’nın bir sabah aniden böceğe dönüşünü anlatır. Bu ki­şinin böceğe dönüşümünden sonraki faydasızlığı- nı, bu nedenle de aileden dışlanmışlığını ilginç bir üslupla veren yazar, kahramanının olumsuzluğun­dan okuyucunun ders almasını ister. Sermayenin önemine, parasız insanın bir hiç olduğuna bu ese­ri ile değinir.

Yukarıda eseri tanıtılan yazar kimdir?

Fransız Kafka

 

İspanyol edebiyatının en önemli yazarlarından biri­dir. Ününü modern romanın ilk örneği sayılan "Don Kişot" adlı yapıtıyla kazanmıştır. Rönesans dönemi sanatçılarındandır.

Yukarıda tanıtılan yazar kimdir?

Cervantis

 

Fransız edebiyatında sembolizmin öncüsüdür. Fransız edebiyatının büyük şairlerindendir. Şiirle­rinde anlam kapalılığına ve müziğe önem vermiştir. "İyi Şarkı, Sözsüz Romanlar, Usluluk" önemli eser­lerindendir.

Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

Verlaine

 

Romantizmin en güçlü döneminde yaşamasına karşın açık ve sağlam bir üslupla yazılmış ince tah­lillerle dolu, gerçekçi romanları vardır. Bugün de beğenilerek okunan romanlarından biri “Kırmızı ve Siyah”tır.

Bu parçada tanıtılan yazar kimdir?

Stendhal

SON EKLENENLER

Üye Girişi